Sportpaleis Antwerpen, bezoek achter de schermen

luchtfoto sport paleis

Voor de 17 aanwezigen (hoeveelste keer moét herhaald worden dat de afwezigen ongelijk hadden !), waaronder Martine Leysen, had onze Fred een bezoek in petto van het Sportpaleis van Antwerpen en de  Lotto Arena  “back-stage”.

Hierna geef ik u graag de integrale versie van de memo van Fred himself;

Ik raad u aan om uw leesbril op te zetten, want de gegevens zijn méér dan indrukwekkend.

Voor hen die het sportpaleis nog gekend hebben in de oude versie (ondergetekende incluus) was het meer dan een verrassing om vast te stellen dat de binnenkant compleet verbouwd werd met behoud van enkel de houten afwerking van de onderkant van het dak.

Binnen enige tijd zou ook de buitenwand van het Sportpaleis een nieuwe bekleding krijgen, zodat het echt een gebouw van de 21° eeuw zal worden.

Karel

*************

Sportpaleis

In 2013 80 jaar oud.
Gebouwd in 1931 – 1933.
Failliet in 1996
Jaar uitbating onder toezicht van de curator
Overname en nieuwe constructie in 1997
Nieuwe voorbouw en toegangen in 1999
Verhuis kantoren januari 2000
Start grote renovatie in zomer 2010
2010 nieuw ecologisch dak
2011 nieuw balkon
2012 nieuwe frontale tribune
2013 nieuwe zijtribunes einde van de binnenwerken.
2014 nieuwe buitendecoratie

Totale vloeroppervlakte = 11.000 m²
Middenplein: 1.600 m² + 800 m² ter hoogte van het podium.
capaciteit : max 18000 ( in the round) vroeger, nu 23.000 , normaal met standaard podium
19000 ( staand middenplein ), en 14500 ( met zittend middenplein )

• technisch plafond : aparte structuur los van de dak structuur waar we tot 80 ton kunnen ophangen ( makkelijk wanneer we verschillende shows op hetzelfde moment hebben die willen ophangen ( cfr. Clouseau in combinatie met shows in dezelfde periode )
  • twee ingangen voor vrachtwagens, zodat elke show hier snel terug buiten is en ze de volgende dag ergens anders kunnen optreden.
  • Zaal wordt aangeleverd met een minimum, aangezien de groepen die hier komen een eigen licht en geluidset meehebben, sommigen ook een eigen podium, indien niet wordt dit gehuurd bij een lokale leverancier. Voor NOTP hebben we nu voor het eerst een eigen podium, aangeleverd door Stacco. Het enige wat vast in de zaal voorzien is is een delay geluidsinstallatie, zodat de groepen hun geluid kunnen beperken, via ons systeem brengen wij dan het geluid op het balkon en onder het balkon.
  • Backstage hebben wij een dertigtal kleedkamers opnieuw basis uitgerust aangezien er een diversiteit is van groepen met elk hun eisen, deze worden dan per groep ingevuld door de lokale produktieman. Aan de ene zijde van de backstage bevinden zich de kleedkamers aan de andere kant de produktieruimtes met bijhorende mogelijkheden : telefoon, fax, draadloos internet ( overal in de zaal bereik ).
  • Wat betreft catering voor publiek beschikken we over tankbier ( 12 x 1000 liter ) enerzijds en een postmix installatie voor het softdrinks gedeelte, dit alles aangevuld met standjes voor food allerhande, gelokaliseerd in de drie foyers aanwezig in de voorbouw en op het middenplein. Totaal pils vorig jaar (2013: 280 hectoliter).
  • Voorzieningen toiletten : 2 toiletblokken per niveau, in totaal 200 toiletten en 100 urinoirs, wij hebben een buffercapaciteit voor de toiletten van 30.000 liter, immers bij een uitverkochte show verbruiken wij op een avond ongeveer 100.000 liter water.
  • Hospitality : onze vipruimte met een capaciteit tot 1800 mensen.
  • Lottoarena : capaciteit 7500 , met 5000 zitjes.
  • waterverbruik : per show verbruiken wij in Sportpaleis ca. 100m3 water
  • gasverbruik : in de wintermaanden verbruiken wij per maand ca. 30.000 m3 gas , op jaarbasis komen wij op een 280.000 m3
  • elektriciteit : 250.000 kWh per maand, totaal op jaarbasis in 2007 : 2.700.000 kWh met een piekvermogen per maand van ongeveer 1000kW

Hospitality Center: start bouw eind juni 2005
In gebruik genomen 14 oktober 2005 – Night of the Proms
Lotto Arena
Juli 2006 start der werken
Maart 2007 in gebruik
Mei 2007 officieel open.

Marketing en communicatie:
Websites: www.sportpaleis.be, www.notp.com, www.teleticketservice.com
Unieke bezoekers per dag: +/- 10.000
E-abonnees nu: 112.000 e-adressen
In 2013: ongeveer 6 miljoen emails per jaar verzonden (Sportpaleisgroep).

Print nieuwsbrief
Vroeger De Schijnwerper: 50.000 ex./maand, 10 x /jaar
40.000 ex. Via post (verzending overschrijvingen en tickets + in de Rekjes in de zalen.
10.000 via 4uCampus – studentenmilieu

Persbestand van zo’n 200 individuele journalisten.
Persconferenties, communique’s, interviews, Ticketting via Tele Ticket Service
Volume verkochte tickets per jaar ongeveer 1,8 miljoen.
Rechtstreeks aan publiek (geen groepen, VIPS, gratis, door promotor gebruikte tickets
+/- 1.250.000
Internet: meer dan 80%
IVR 2%
SMS 1%
Call center: 18%
Kassa: 1%
Voor Sportpaleis en Lotto Arena samen: +/- 1,2 miljoen tickets verkocht.
Sportpaleis op facebook: 27.426 volgers
Twitter: 5.280 volgers
Vorst Nationaal op facebook: 23.434 volgers
Twitter: 2.291 volgers
Ethias Arena op facebook: 3.199 volgers
Twitter: 227 volgers
Parking & mobiliteit:
+/- 4.100 parkingplaatsen op 5 locaties: Vaart, Sport, Ten Eeckhove, Noord en Slachthuis
Openbaar vervoer: +/- 32% (ticket inbegrepen in ticketprijs zaal)
Inzet extra trams: tot 15 extra’s na een grote show
Collectief vervoer (Bussen via Lauwers, restaurantbussen, 40+ boekingen (NOTP bijvoorbeeld meer dan 100 touringcars per show).

10 dynamische verkeersborden (Ring + omgeving) zorgen voor de aanvoer van wagens naar de juiste parking.

Stage trucks + bussen grote shows: steeds meer en groter.
Bv. Beyonce: 27 trucks en 10 luxe tourbussen
Medewerkers: momenteel +/- 65 vte + +/- 30 vte op concerten.

Neuropia: plaatsaanduiding, vestiaire, parking, lockers, scanning tickets…: Sportpaleis +/- 200 vrijwilligers per dag. Lotto: +/- 100

Sportpaleis Groep = nu 8 zalen.
Antwerps Sportpaleis
Lotto Arena