VERSLAG BEDRIJFSBEZOEK FRISOMAT MA 28 APRIL 2014

Rond 17u30 verzamelen de belangstellenden voor het ontvangstcentrum van Frisomat samen met Guy Somers, stichter, eigenaar en CEO.
Wij worden ontvangen in de eventruimte van het innovation-center met een glaasje.

Ik mag mijn vriend Guy even voorstellen en inleiden en danken voor de tijd die hij wil vrijmaken voor nieuwsgierige Rotariërs die zijn realisatie willen bezichtigen.
Bij de genodigden verwelkomen wij ook Martine Leysen wiens dochter al jaren medewerker is bij Frisomat.
Wij verwelkomen speciaal Wilfried en zijn echtgenote, de uitbaters van Groen Groen, tuinmachinecenter in ‘s-Gravenwezel, genodigde van Marc, mogelijk aspirant-Rotariër, die al bij enkele activiteiten aanwezig was en ook reeds sponsorde.

Guy Somers geeft dan een korte historiek van zijn bedrijf gestart van zero in 1978 op dezelfde locatie in een kleine loods en over de voorbije decennia uitgebouwd tot een wereldspeler in de productie en montage van metalen loodsen op maat en leverbaar binnen korte termijn in alle werelddelen.
Het bedrijf beschikt over productie-eenheden in België, Roemenië, Brazilië en Rusland.
Van daaruit wordt geleverd aan eigen montagebedrijven in 18 landen.
In gans Europa, maar ook in de voormalige Oostbloklanden, Afrika, Zuid-Amerika, werden tot nog toe meer dan 30.000 loodsen gebouwd voor allerhande toepassingen en met zeer diverse specificaties, van brouwerijen en vriesruimten tot vliegtuighallen, productiehallen en zeer grote opslagruimten.
Guy Somers benadrukt dat het opstarten van productie-eenheden buiten België geenszins tot doel heeft te delokaliseren. De site van Wijnegem blijft de hoofd productie-eenheid en ook het centrum voor R&D en de centrale sturing van het management, gezien België en meer bepaald Antwerpen voor zijn bedrijf en veel andere bedrijven een ideale economische omgeving biedt en dichtbij alle nodige diensten en know-how ter beschikking stelt en kruisbestuiving tussen bedrijven mogelijk maakt.
Guy Somers legt uit dat zijn sterkte bestaat in de snelle op maat-ontwikkeling van lichte, makkelijk manipuleerbare en vervoerbare bouwpakketten die ter plaatse zelfs in verafgelegen gebieden ook door lokale monteurs zonder veel opleiding, onder begeleiding van Frisomat-techniekers te monteren zijn. Alles kan als een meccano in mekaar worden gepast en aan mekaar worden gevezen. Toch zijn de constructies stevig, duurzaam, veilig en betrouwbaar.

Meer dan 60% van de omzet wordt gerealiseerd in export, die wordt gerund door Philippe Somers, broer van.

Frisomat stelt in al zijn vestigingen samen een 500tal personeelsleden te werk.
Na de uiteenzetting krijgen we een rondleiding in de fabriek, waar we de visu kunnen vaststellen dat de hele productieketen van grote staal-coils tot alle onderdelen van de constructies wel degelijk hier in Wijnegem worden ontworpen en gemaakt in enorme productiehallen vol gesofisticeerde dure computergestuurde machines.

Die hele productie-eenheid wordt bediend door 40 gespecialiseerde arbeiders naast de ingenieurs en techniekers die de computers voeden en binnen de fabriek rond racen met fietsen om de afstanden te overbruggen.
Na de rondleiding trekken we samen terug naar het innovation center, waar de huistraiteur ons een lekkere buffetmaaltijd aanbiedt met bijhorende drankjes.

Hier wordt de avond gezellig afgerond bij pot en pint.

Voor de meesten onder ons was dit een ontdekking in de onmiddellijke nabijheid van onze statutaire vergaderingsruimte, waarvan zij het bestaan en de omvang niet kenden noch vermoedden.
Hopelijk dus toch een leerzame en aangename Rotary-avond.

Ludo D

Print Friendly, PDF & Email