Verslag dag 3 C2S³

Dag 3: Etréaupont – Châlons-en-Champagne

Dag beste lezer,

Vandaag ben ik apetrots op mijn fietsvrienden van de RAVWC (of te Rotary Antwerpen Voorkempen Wieler Club). De 150 km, die Châlons-en-Champagne van Etréaupont scheiden, werden op 6 uur en 3 minuten overbrugd of net geen 25 km/uur. Iedereen die een beetje fietst, weet dat dit een zeer eerbare snelheid is over zulk een afstand. Daarbij komt dat geen meter echt plat was, maar continu bergop en -af: ongeveer 1100 hoogtemeters werden bedwongen. Kortom: niet voor pannekoeken deze rit ! Dat we die afhaspelden zonder noemenswaardige problemen, betekent dat ieder van ons zich op een degelijke manier voorbereidde op de trip: een dikke proficiat.

Vanmorgen vroeg op, want de schrik zat er een beetje in. Ontbijt om 7u30, samen met de Parijse semiprof-wielrensters. Waar zij nog 4 uur op bed gingen liggen om te rusten voor de start van hun wedstrijd van 118 km, zouden wij om 8u30 vertrekken voor onze trip. Eerlijk is eerlijk, het zou me verwonderen dat één van deze lieve meisjes hun wedstrijd wint: onze Ady was de scherpst afgetrainde dame van de ontbijtzaal.

Na de start waren we onderweg voor 50 km langs een werkelijk prachtig traject in een ontwakend Frans landschap. Geen verkeer, enkel af en toe een blaffende hond en fris maar aangenaam weer: gewoon top. Nog meer top was dat Philippe en Gregory reeds bij onze eerste stop kwamen aansluiten. Ze waren erg vroeg met wagen en trailer uit Antwerpen vertrokken en hun timing was perfect. Na een leuke babbel met fruit, koek en koffie ging de rit vervolgens 40 km verder tot aan de middagpauze.

Zonder enig probleem (of het moet een plots overstekende eekhoorn zijn geweest) en verder langs erg mooie, rustige wegen vonden we onze vrienden ditmaal vlekkeloos terug voor de lunch. In het zonnetje werden we verwend met pistolekes met americain, krabsla of vleessla en koffie met speculoos als afsluiter. Na afscheid te hebben genomen van eeuwige optimist Gregory ( “ge zit al ver over de helft”, “het moeilijkste deel is achter de rug”, “vanaf nu alleen nog bergaf”, “continu wind in de rug !”…) noteerden we de eerste lekke band van onze trip. Die eer was weggelegd voor Patrick.

Gregory zou verdorie nog gelijk krijgen ook: de laatste 60 km waren veel vlakker, met lange stukken wind in de rug zodat we vaak lange trajecten aan een snelheid van boven de 30 km/uur konden afleggen. Na enkel nog een korte drinkpauze waren we riant voor 17u in ons hotel in Châlons.

U moet me een beetje excuseren, maar door de vermoeidheid is mijn verslagje vandaag wat korter en gelukkig ook zonder flauwe mopjes. Ik kijk uit naar een verkwikkend diner seffens (ongetwijfeld met een lekker glaasje Champagne). Morgen rijden we een beduidend kortere rit naar Villechétif, minder dan 100 km als alles volgens plan verloopt tenminste. ’s Avonds hebben we dan tijd om eens te face-timen met onze achtergebleven Rotary-vrienden, die hun statutaire vergadering houden en heb ik meer tijd om U als trouwe lezer op de hoogte te houden.

En nu: computer dichtklappen, rust en tot morgen!