Verslag weekend Kopenhagen

Iedereen kent het scenario van de blijde intrede van de Sint in Antwerpen.
Met 8 hebben we even kunnen proeven met dezelfde grandeur te worden ontvangen in de hoofdstad van Denemarken.
De fanfare, champagne, wimpels en een hele groep trouwe supporters maakten de finish van ons 1000 km verhaal onvergetelijk.
Dank aan allen voor dit geweldig innemend moment.

Na een frisse douche klaar om de groep te vervoegen en op ontdekking te gaan van de stad. De Vlaming Dirk Evers is onze gids van dienst voor de ganse reis.
Zijn eerste zin was bijzonder ontnuchterend en veel zeggend om de stad en zijn bewoners beter te verstaan.
“Denen willen een land waar weinigen teveel hebben en nog minder te weinig.”
En zo begon de busreis langs opera, koninklijk paleis, zeemeermin, nieuwe stadswijken. Alles en iedereen straalt doordachte eenvoud uit.
In alles voel je meteen hun obsessief nastreven van collectief maatschappelijk denken van extreme eenvoud met de bedoeling de ganse maatschappij op een hoger niveau te brengen.
Algauw wordt duidelijk dat wij met onze Bourgondische levenswijze en onze anti- Di Rupo gevoelens weinig kans maken om goede Denen te worden.
Wie het bij het  rechte eind heeft zal de toekomst uitwijzen.
Voor het file- probleem op te lossen hebben ze wel al een succesformule: de fiets! 50% van woon-werkverkeer verkeer gebeurt per fiets!
Na de eerste ontnuchterendeintroductie volgt een heerlijke avond in het feeërieke amusementspark Tivoli.

Zaterdagmorgen, iedereen vroeg uit de veren voor een stadstocht per fiets.
Alix , Anne-Sophie en de kids zijn ons ook komen vervoegen.
Hun aankomst werd snel duidelijk voor iedereen!
Voor het ganse fietsteam werd een zeer toepasselijke polo overhandigd met de wel zeer toepasselijke slogan: YES WE DID IT!
Fier als een gieter konden we de stadsfietsen op voor een toer langs Nyhaven naar Brouwerij Carlsberg.
Na een rondleiding en een kleine degustatie ging  de tocht verder naar de Zwarte Diamant, uitbreiding van de Koninklijke Bib.
Na de lunch werden fietsen ingeruild voor boottocht richting Christianshaven.
Met grote bewondering moest  iedereen toegeven dat Kopenhagen met hun eigenzinnige Denen weldegelijk progressieve mensen zij die bruisen van energie!
Hoewel, dit laatste geldt dan misschien toch niet voor iedereen!
In de wijk Christiania, de Hippiewijk, leeft een gemeenschap van zo’n 900 bewoners die met lede ogen toezien hoe toeristen vol verbazing geuren aan een portie verse Hasj.

Genoeg kruidengeur, een nieuwe wereld wacht ons op.
Wallmans Diner Show bracht ons in een wervelend spektakel van muziek en entertainment.
Tina Turner sloot de show en dat zal André zich nog lang herinneren.

Zondagmorgen begon vroeg.
Buurland Zweden stond op het programma.
Via de monumentale brug naar Malmö reden we met de bus Zweden binnen.
Ook in Zweden werd in de voorbije jaren druk gebouwd.
Ook hier kon niemand zich ontdoen van de idee van kleine woonoppervlakte, alsof je in een Ikea dorp loopt.
De vlakke maatschappij waarnaar die Scandinavische landen streven blijven bevreemden, maar het ecologisch denken en de eenduidige lange termijn visie wekt bewondering op. We genieten van een lekkere lichte lunch opgefleurd door een dankbaar woordje van onze voorzitter Karel en een prachtige speech van  Patrick VB die het Rotary-gevoel een extra boost geeft.

De ogen gingen pas echt open bij het bezoek aan het Louisiana museum voor moderne kunst!
Ronduit adembenemend hoe een klein landhuis aan de rand van de zee is omgeven door een prachtige tuin vol indrukwekkende kunst van de aller grootste kunstenaars van vorige eeuw. Opmerkzame Patrick G verwonderde zich over de uniformiteit van de titels van de werken ” do not touch”…

Na de  verrukkelijke wandeling in een stukje paradijs kwam het obligate afscheidsmoment.
Vol voldoening scheidden de wegen. De één per vliegtuig, de andere per trein of auto ( of fiets???)
Iedereen heeft genoten van een heerlijk Rotary moment.
Een welgemeende dank aan de onverbeterlijke organisatoren: Eddy, Rudi en Patrick.

Gregory