Verslagen Cycling to serve Lyon

Proloog

 

Toen begin dit jaar de plannen rond waren voor een fietstocht van ongeveer 900 km in 8 dagen naar Lyon, begon het bij mij te dagen dat een goede training onontbeerlijk was om de reis tot een goed einde te brengen. In tegenstelling tot de vorige twee edities, moeten er nu flink wat heuvels (voor mij zijn dat eigenlijk bergen !) beklommen worden. Dat is toch wat anders dan rondtoeren door het “Plat Pays”.

We krijgen ritten voor de kiezen van meer dan 150 km en tot 1500 hoogtemeters te overwinnen per dag. Echt niet niks hoor.
Als ouderdomsdeken in het peloton zal ik mijn mannetje moeten staan, en daarom het plan voor een goede voorbereiding.
Hoe noodzakelijk dat wel is ervaar je tijdens de eerste ritten van boven de 100 km.
Na 5 km voel je dat je teveel rommel in je zakken hebt zitten. De smartphone priemt in je lies door de beweging van de benen.
Verhuizen dat ding naar het achterkwartier.
Na 20 km voel je hoe hard dat fietszadel wel is. Wat rechtop staan en dan verder trappen brengt geen soelaas.
Na 40 km krijg je nekpijn: de zitpositie op een koersfiets vergt wel wat van de nekspieren. De helm weegt plots veel zwaarder dan je zou denken.
Na 60 km heb je pijn in de polsen: een kasseistrook help ook niet, maar je moet er door.
Na 80 km komt de onderrug zich manifesteren. Juist op het moment dat er een flinke klim aan de einder opduikt. Dan maar rechtop staan en als een balerina naar boven wippen.
Een afdaling geeft dan weer genoeg adrenaline om de volgende pijntjes weg te toveren.
Maar dat zitvlak wordt toch wel bijzonder gevoelig.
Een lange rit is in het begin een aanslag op elke vezel in je lichaam. En dat kan enkel verholpen worden door veel te fietsen.
We reden van Wenen naar Budapest en toerden rond in de Eiffel om voldoende kilometertjes in de benen te krijgen. Mijn “personal trainer” en toeverlaat Josiane zorgde ervoor dat ik sinds begin dit jaar  2000 km op mijn teller heb.
Ik denk dat ik er klaar voor ben en kijk reikhalzend uit naar de start op vrijdag 6 september.
De vele steunbetuigingen en sponsorgelden voor OVNP zijn een extra stimulans om de trappers rond te krijgen. Dank daarvoor aan de milde schenkers!

Nu kan het echte werk beginnen !

Roger

Print Friendly, PDF & Email